01

В смесения екип от студенти и докторанти от специалностите Урбанизъм и Архитектура към УАСГ участват Иван Бонев, Грета Димитрова, Калина Германова, Марина Матева, Мария Георгиева, Мария Маразова, Милица Петрова, Силвия Чакърова, Соня Григорова, Станка Пеева, Стела Калоянова и Весела Трайкова. Ръководители на екипа са доц. д-р арх. Милена Металкова-Маркова, гл. ас. д-р арх. Милена Ташева-Петрова и урб. Стефан Ламберт.

Конкурсът за ревитализация на регион Тохоку в Япония е организиран от Университета Тойо, Токио, чрез покана на 13 университета от цял свят с програми в сферата на градското и регионално планиране и развитие, градския дизайн и управлението на недвижими имоти и др. Целта е да се анализират и предложат креативни урбанистични подходи за възстановяване на пострадалия от голямото заметресение и последвалото цунами на 11 март 2011 г. регион Тохоку. 

Екипът на УАСГ е класиран на второ място, първото място е за Университета Харвард (САЩ), а третото – за Университета на Куинсленд (Австралия).

„Окономи Нихон“ е името на разработения от българския екип проект и прави връзка с традиционното японско ястие Окономияки, което се приготвя чрез добавяне на различни съставки според индивидуалния вкус. „Окономи Нихон“ е подход за регионално развитие, чувствителен към местните природни и културни характеристики, който се превръща в основа за бъдещ напредък. Той изгражда нова визия за балансирано, солидарно и споделено общностно развитие. В своята същност „Окономи Нихон“ стимулира овластяването и участието на младите хора в процеса на вземане на решения относно възстановяването на територията.

Повече относно проекта може да прочетете ТУК.